Mijn Zaken
Image default
Bouw en onderhoud

Wat is de waarde van geluidsmetingen?

Wat is voor jou de waarde van geluidsmetingen? Of ben je hier nog helemaal niet bekend mee? Doorgaans ben je hier waarschijnlijk niet zo druk mee. Want ja, geluid hoor je natuurlijk heel de dag door. Toch is het belangrijk hier bij stil te staan, want doe je dit niet en stel je jezelf teveel open aan te hard geluid loop je al snel gehoorbeschadiging op.  

Geluid zichtbaar maken 

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben geluiden geluidsgolven. De geluidsgolven maken het geluid dus als het ware zichtbaar. Aan de hand van deze golven kun je zien hoe hard een geluid is. Nu zul je wel denken: je hoort toch via het geluid zelf wel of het hard of zacht is? Natuurlijk kun je dit wel horen, maar vaak vergissen mensen zich. Er bestaan niet voor niks geluidsmeters.  

Risico’s teveel openstellen aan hard geluid 

Er zijn namelijk een hoop risico’s die je loopt wanneer je jezelf teveel openstelt aan harde geluiden. Je kunt namelijk gehoorschade oplopen die levenslang zal zijn. Wat zijn deze aandoeningen dan? Je kunt bijvoorbeeld oorsuizen, geluidsvervorming of gehoorverlies krijgen. Door de oorsuizen kun je onder andere slaapproblemen en angst krijgen. Ook kunnen mensen met een gehooraandoening vaker en langer ziek zijn en ook eerder vermoeid raken. Daarbij kunnen ze ook nog eens stressklachten ervaren, of een burn-out of depressie krijgen. Niet iets wat je graag zou willen hebben dus.  

Wat is een geluidsmeter? 

Om deze klachten te voorkomen hebben ze de geluidsmeter uitgevonden. Een geluidsmeter is een apparaat die, zoals het woord eigenlijk al zegt, het geluid opmeet. Aan de hand van dat resultaat kun je zien of het geluid goed of te hard is. Het geluid is te hard wanneer het boven de 80 decibel is. Voorbeelden van geluiden die ongeveer 80 decibel zijn is bijvoorbeeld het drukke verkeer, een voorbijrazende trein of een wekker. 

Om dus nog even terug te komen op de vraag: wat is voor jou de waarde van geluidsmetingen? Sta je op dit moment op het punt om een nieuwe geluidsmeter te kopen of maakt het je allemaal niet zoveel uit?